Slik får du mye ut av et lite kjøkken

Kjøkkenet har blitt en av hjemmets mest sosiale soner, der vi bruker stadig mer tid i det daglige. At boligene våre har store kjøkken er imidlertid ikke en selvfølge. Spesielt i byene, der boligprisene er høye og bruksarealet lite, får kjøkkenet ofte bare utfolde seg over noen få kvadratmeter. Heldigvis er det ikke slik at et lite kjøkken nødvendigvis trenger å føles lite. Med god planlegging og smarte løsninger for plassutnyttelse kan også det lille kjøkkenet bli et sted du trives og ønsker å oppholde deg.

Planlegging og prioritering er nøkkelord

For at et kjøkken skal føles større enn det egentlig er, må hver eneste løsning være godt gjennomtenkt. Planlegging og prioritering blir viktige nøkkelord, og det er verdt å bruke litt tid på å tenke ut hvilke behov det er aller viktigst for deg at kjøkkenet ditt dekker. Deretter kan kjøkkenet utformes på bakgrunn av dette. 

Noen er opptatt av å ha god benkeplass. Da blir det desto viktigere å se etter løsninger som utnytter oppbevaringsplass i skap og skuffer best mulig, så du slipper at ting får sin faste plass på benken. Ved å prioritere bruken av skapplass og se etter uutnyttet rom, eksempelvis sokkel eller plassen over overskapene, er det mye som lar seg gjøre selv om plassen er begrenset.

Hvis du har veldig begrenset med plass til rådighet kan det være nødvendig å vurdere om du kan gjøre noe som er litt annerledes. Kanskje kan du fjerne en dør eller vegg for å lage en mer åpen løsning som får kjøkkenet til å oppleves som større. Mange velger som kjent å flytte kjøkkenet ut i stuen, nettopp for å få en mer sosial planløsning der matlaging og samvær skjer om hverandre. 

Naya 45 for små vaskeskap
BLANCO Naya 45 og Flexon 45 for små skap.

Design kjøkkenet rundt kjøkkenvasken

Uansett størrelsen på kjøkkenet  – mesteparten av tiden du tilbringer på kjøkkenet bruker du rundt kjøkkenvasken. Derfor er vårt råd det samme når du skal planlegge lite som stort kjøkken: planleggingen bør starte i våtsonen hvor du har inntak og utløp for vann.  Når du har avdekket behov og fastsatt størrelse på kummen, har du samtidig bestemt størrelsen på benken under. Dermed har du også bestemt hvor mye plass du har til rådighet for avfallssortering. På denne måten kan du jobbe deg utover til kjøkkenet er komplett.

Å velge en kjøkkenvask som dekker dine behov knyttet til funksjonalitet og størrelse på kummen, kan være essensielt for trivsel på et mindre kjøkken. Tenk derfor gjennom hvordan du ønsker å bruke kjøkkenet ditt før du velger vask. Er benkeplass viktig, kan en smalere vask være riktig for deg. Alternativt kan du velge en bredere vask, med integrerte arbeidsfunksjoner. Mye av matlagingen foregår rundt vasken, og vi har et bredt utvalg av tilbehør som gjør at vasken blir langt mer enn bare en kran med vann. Se de ulike produktkategoriene våre her.

Les også: «Våtsonen er kjøkkenets viktigste arbeidsstasjon».

Smarte løsninger for optimal plassutnyttelse

Jo mindre plass du har, desto mer effektivt må du utstyre kjøkkenet ditt. En fordel med små kjøkken er at absolutt alt er innenfor umiddelbar rekkevidde. Samtidig kommer man ikke unna at alt fremdeles trenger sin plass. Derfor er god organisering essensielt. 

Når oppbevaringsplassen er begrenset, er det viktig å få mest mulig ut av dybden i skapene. 

Benkeskapsuttrekk SUB SLIM som kun krever 15 cm skapbredde.

Uttrekkbare oppbevaringssystemer er en utmerket måte å utnytte all potensiell lagringsplass på. Vi har uttrekk til både høyskap, benkeskap og hjørneskap, samt egne løsninger for smale nisjer i kjøkkenet. Disse gjør kjøkkenet mer funksjonelt, og gir deg enkel oversikt over hva som finnes i hvert enkelt skap. 

Les også: «Praktisk innredning for smale skap».

Videre kan plassen i skuffene optimaliseres ved å muliggjøre oppbevaring i flere nivåer. Under vasken kan du for eksempel få montert en ekstra skuff som utnytter plassen over avfallssorteringen, der du elegant oppbevarer alt av rengjøringsartikler og utstyr til gjenvinning.

Blanco Orga skuff til Select II for oppbevaring av rengjøringsprodukter.
Blanco Orga skuff til Select II for oppbevaring av rengjøringsprodukter.

 

Ta veggene i bruk

Å bruke veggene til oppbevaring er også med på å utvide den totale lagringsplassen. Samtidig er alt som oppbevares på veggene lett tilgjengelig for deg. På veggen kan du for eksempel montere en hylle for krydder du bruker ofte. Skinner med kroker eller magneter til oppheng gjør at kniver og andre redskaper er umiddelbart tilgjengelig. Vil du gjøre veggoppbevaringen til en del av interiøret kan du også montere spesielle armaturer der du kan henge opp og vise frem skinnende gryter og panner. Dette ser stilig ut, samtidig som det er plassbesparende.

Lite kjøkken – stor innvirkning på trivselen i hjemmet

Som du ser er det ikke nødvendigvis størrelsen på kjøkkenet som betyr noe, men heller hva du gjør ut av den plassen du har. Det kan være nødvendig å inngå noen kompromisser og gjøre enkelte prioriteringer, men det viktigste er at du opplever ditt lille kjøkken som både trivelig og funksjonelt. Det vil det gjøre – med litt god planlegging og smarte produkter fra Nibu.

Våre produkter kan kjøpes hos lokal forhandler. Spør oss gjerne om du ikke finner en forhandler der du bor.