Materialer og vedlikehold

Knotter og håndtak er detaljer som er med å fremheve totalinntrykket, enten det er på kjøkkenet, badet, entrèen eller soveværelset. Våre produkter er utført i forskjellige materialer og overflatebehandlinger. Velg mellom tre, porselen, messing, zamac, jern, plast, glass, kunststoff eler kombinasjoner av disse. Her følger en nærmere beskrivelse av noen materialer.

Messingmessing

Messing er en kobberlegering med sink som viktigste legeringselement. Styrke og korrosjonsfasthet kombinert med god formbarhet har gjort messing til et populært materiale gjennom mange hundre år. Messing har et smeltepunkt på ca 950 grader.

Et messingprodukt er enten utført i massiv messing eller hul messing. Messing kan være blankpolert, eller overflatebehandlet slik at den får et patinert utseende. Messing som er lagt i nikkelbad og deretter børstet, får en struktur som kan sammenlignes med rustfritt stål.

Zamaczamac

Zamac en legering av primært sink, aluminium og kobber. Zamac inneholder forøvrig 0,001% nikkel og andre materialer i svært små mengder. Zamac er et rimligere og lettere materiale enn messing. Produktet kan overflatebehandles i alle varianter for å få ønsket farge eller overflate. Smeltepunktet for Zamac er ved ca 450 grader.

Rustfritt stål

Rustfritt stål er en legering av stål, krom og nikkel. Materialet har god motstandskraft mot korrosjon (rust) og andre kjemiske angrep. Den mest vanlig typen er 18/8-stål (eller 18/10-stål) som er rustfrittlegert med 18 % krom og 8 % (10 %) nikkel. Dette stålet er ikke magnetisk og har et smeltepunkt på ca 1350 grader.

Nikkelandelen er relativt liten i rustfritt stål. Normalt vil ikke dette være noe problem for personer med moderat nikkelallergi. Har man sterk allergi bør andre materialer i berøringsflaten vurderes slik som messing, porselen, tre eller plast.

Overflatebehandlinger

Det finnes et utall forskjellige overflatebehandlinger. De mest vanlige er elektrolytisk påført farge, forkromming og fornikling.

Forkrommingkrom_ill

Er å overtrekke et metallisk materiale med krom. Krombelegget har gjerne en høy glans og er hardt og meget slitesterkt. Krom har meget stor motstandsdyktighet mot korrosjon (rust). Matt krom gir en aluminiumslignende overflate.

Fornikling

Er å overtrekke et metallisk materiale med nikkel. Rent nikkel er sølvglinsende og kan lett smis, valses og trekkes. Nikkelbelegg kan oppnå høy glans. Det beskytter godt mot luft og vann (ogsåforniklet sjøvann) og mange kjemikalier. Legeringer med nikkel gjør produktet korrosjons- og varmebestandig. Børstet matt nikkel gir en rustfri, stållignende overflate.

Patinering

Er en overflatebehandling i form av beising, brenning, kjemikaliebehandling av tre, metall m.m. for at materialet skal se gammelt ut.patinert

Knotter og håndtak er ofte lakkert for å beskytte overflaten.

VEDLIKEHOLD

Knotter og håndtak er ofte lakkert for å beskytte overflaten. Denne overflaten blir utsatt for både mekanisk og kjemisk slitasje. Når det gjelder sistnevnte er salter fra hendene noe som sliter sterkt på lakken. Vi anbefaler derfor at du, med jevne mellomrom, tørker over produktene med en klut godt oppvridd i rent vann. Ikke bruk rengjøringsmidler.

 

Begrepsforklaring:
Legering –  er en kombinasjon av to eller flere grunnstoffer, hvorav minst ett skal være et metall.