Slik holder du den hvite vasken hvit

Kjøkkenvasken brukes mange ganger daglig, og er i stadig kontakt med matrester og annet smuss som kan gjøre oppvaskkummen misfarget og matt. Derfor er rengjøring av kjøkkenvasken en av de oppgavene som burde utføres hver eneste dag.

Å rengjøre vasken er ingen vanskelig eller tidkrevende oppgave – en fuktig svamp, litt rent vann og tørk deretter, og voilà! Men er denne prosessen virkelig den samme for vasker i alle materialer og farger? Her forteller vi deg hvordan du sørger for at den hvite kjøkkenvasken din holder seg hvit over tid.

Lag deg gode vaskerutiner fra start

I utgangspunktet spiller det ingen rolle hva slags vask du har. Enten det er rustfritt stål, keramikk eller Silgranit, er den daglige rengjøringsrutinen alltid den samme og alle materialer kan behandles på samme måte. Når du skal rengjøre vasken, er det best å bruke en myk svamp, litt oppvaskmiddel og rent vann fra kranen. Etter vask kan du med fordel tørke over med en mikrofiberklut. Verre er det altså ikke!

Det viktigste du kan gjøre for å holde kjøkkenvasken pen over tid er dermed å la rengjøring av vasken bli en del av den daglige rutinen på kjøkkenet. Gjør aller helst dette helt fra vasken din er ny. Mange innser ikke behovet for å rengjøre vasken før kummen allerede har blitt misfarget, og da kan det være litt i seneste laget.

Sett av et par minutter til å tørke ren vasken samtidig som du rydder kjøkkenet for kvelden. Det trenger ikke å være mer som skal til for at vasken holder seg pen lenger. Når vasken er hvit blir dette spesielt viktig, ettersom hvite vasker er litt ekstra utsatt for misfarging.

Hvordan bekjempe kalk i vasken?

Kalk er mineraler som forekommer naturlig i springvannet vårt. Hvis du bor i et område der det er mye kalk i vannet, kan vanndråpene som fordamper fra vasken etter at du har vasket opp etterlate et tynt lag med kalk i oppvaskkummen. Dette vil kunne feste seg og føre til misfarging. Selv om kalk i vasken ikke er farlig, kan det være et irritasjonsmoment for alle som liker at vasken ser ren og pen ut.

Hvor mye kalsium og magnesium som finnes i det lokale vannettet, indikeres av vannets hardhetsgrad. Jo høyere hardhetsgrad, desto mer kalk finnes i vannet. Hvis du bor i et område med hardt vann, kan en hvit eller lys kjøkkenvask absolutt anbefales. Rester etter kalk vil nemlig ikke være like synlig her som i en farget vask. Vær imidlertid oppmerksom på at selv om du ikke nødvendigvis ser kalklaget i vasken umiddelbart, så kan det fremdeles feste seg og gi et misfarget belegg.

Så lenge du har de gode vaskerutinene på plass vil ikke kalk være et stort problem. I spesielt kalkutsatte områder kan misfarging forebygges ved at du utfører en dyp rengjøring med jevne mellomrom, også når vasken tilsynelatende er ren.

Slik får du den hvite vasken skinnende ren igjen

Til dyp rengjøring av en hvit vask anbefaler vi å bruke et eddik- eller sitronbasert rengjøringsmiddel. Slike rengjøringsmidler fungerer godt mot kalk og annen smuss, og brytes ned naturlig. Siden kjøkkenvasken brukes til mattilberedning er det viktig at rengjøringsproduktet ikke er for aggresivt, og at det er kompatibelt med mat. Klorin, avløpsåpner og lut skal ikke brukes i kjøkkenvasken.

Hvis kalkbelegget har fått feste seg i vasken over tid, kan det være nødvendig å bruke sterkere rengjøringsmidler. Blanco har utviklet rensemiddelet Blanco Activ som er spesielt beregnet på vanskelige flekker og misfarging. Blanco Activ kan kjøpes i vår nettbutikk eller hos lokal forhandler.

Har du en ekstra skitten vask som du ikke får ren, kan du teste ut vår guide for rengjøring av ekstra skitne Silgranit-vasker med vaskepulver. Rengjøringsguiden finner du her.

Les også mer om vedlikehold av kjøkkenvasker fra Blanco her.

Kontakt oss hvis det er noe du lurer på

Hvis du lurer på noe om valg av kjøkkenvask eller hvordan du best vedlikeholder vasken din er du velkommen til å ta kontakt med oss. Vi fører et bredt sortiment av kvalitetsprodukter til kjøkkenet og har inngående kunnskap om alt vi leverer. Du finner vår kontaktinformasjon her.

Våre produkter selges gjennom våre forhandlere, og vårt forhandlernettverk strekker seg over hele landet. Forhandlerne våre kan naturligvis også hjelpe deg hvis du har spørsmål om et av produktene vi fører. Hvor din nærmeste forhandler er lokalisert finner du her.