Matavfallskvern gir enkel sortering av matavfall

En husholdning produserer store mengder avfall i løpet av en uke, og det sies at matavfall utgjør minst 25 % av den totale avfallsmengden. Det er derfor avgjørende med effektive og praktiske løsninger for riktig sortering av matavfallet. Den enkleste måten å kvitte seg med matavfallet på krever ingen stor plass i skapet. I mange husholdninger vil avfallssorteringen bli betydelig forenklet dersom matavfallsposen byttes ut med en av våre matavfallskverner.

Her ser du vårt utvalg av kverner og deler for privat- og storhusholdning.

Praktisk og hygienisk med matavfallskvern på kjøkkenet

En matavfallskvern monteres under kjøkkenvasken. Deretter mater du enkelt matavfallet ned i kverna sammen med rennende kaldt vann. Kverna river opp avfallet til en finkornet masse som føres ut i avløpssystemet sammen med vannet. Markedssjef i Nibu, Geir Norman-Pedersen, forteller at fordelene med en matavfallskvern er mange.

– Først og fremst er det praktisk og tilgjengelig, og du blir kvitt matavfallet umiddelbart. Det er hygienisk ved at du unngår klissete poser og søl, samtidig som du slipper dårlig lukt fra matavfall som blir liggende i posen og dunste, sier han.

Matavfall tilfører også næring til bakteriene i rørsystemet, noe som bidrar til å forhindre at rørene gror igjen. Dette er fint å være klar over for deg som velger bort matavfallskvern i frykt for å tette avløpet.

Se hvor enkelt det er å bruke matavfallskverna her.

De aller fleste vil ha glede av en matavfallskvern

Ifølge Norman-Pedersen vil i utgangspunktet alle husholdninger kunne ha glede av å få installert en matavfallskvern. Større familier og de som er glad i å bruke mye ferske råvarer i matlagingen, vil nok merke den største forandringen i hverdagen. Samtidig vil mange mindre husholdninger kunne kjenne seg igjen i at de har de beste intensjoner for avfallssorteringen, men at det er lett at matavfallet likevel havner med restavfallet. Dette skyldes typisk at det er snakk om små mengder avfall om gangen, som man ikke vil at skal bli liggende i søppelbøtten over tid. Denne problematikken unngår man med en avfallskvern.

Når kverna ikke er i bruk, brukes vasken på vanlig måte. Eventuelle mindre matrester som havner i avløpet ved skylling av tallerkener og lignende vil fanges opp av kverna og forsvinner ved neste kverning.

Trygg i bruk, ingen skarpe kniver

Det er helt trygt å ta i bruk en av våre matavfallskverner. En matavfallskvern har ingen skarpe kniver, men fungerer som en slynge som slår i stykker og river opp matavfallet. Det er derfor ikke mulig å være uheldig og kutte seg på kverna, men må du av en eller annen grunn putte hånden ned i avløpet anbefaler vi alltid å ta ut støpselet først.

matavfallskvern uten skarpe kniver

 

Dette kan males opp – og dette skal du være varsom med

Noe mange lurer på er hva slags avfall de kan putte i matavfallskverna. Den er ideell for å male opp det meste av organisk kjøkkenavfall, for eksempel bein fra kylling og fisk, rester og skall fra frukt og grønnsaker, rekeskall og lignende. Langkornede produkter som bananskall, maiskolber og fiskeskinn kan også kvernes, men disse burde deles opp for å unngå at de vikler seg rundt skovlene i kverna.

Fordi kverna ikke har kniver er det også enkelte artikler den ikke er egnet for å ta imot. Unngå å mate kverna med nøtteskall, skjell og store bein- og knokkelrester. Papir, glass, metall, plast og annet du normalt aldri ville kastet i matavfallsposen, hører heller ikke hjemme i matavfallskverna.

Les mer om hva du kan putte i matavfallskverna her.

En matavfallskvern passer i de fleste kjøkken

En matavfallskvern lar seg installere i de fleste vasker, i både eldre og nyere kjøkken. Unntaket kan være dersom du har en kjøkkenvask med mindre enn 3,5” utløp. Da vil det være nødvendig å lokke ut et passende hull. Du må også ha en stikkontakt til den elektriske tilkoblingen i nærheten av kjøkkenvasken.

Vær imidlertid oppmerksom på at ulike kommuner har sine regler for hvorvidt det er lov med matavfallskvern når man er koblet på kommunens avløpsanlegg. Undersøk derfor med din kommune før du installerer en kvern. Har du privat avløpsanlegg trenger du ikke tillatelse fra kommunen.

Det er ikke nødvendigvis vanskelig å installere kverna på kjøkkenet, men vi anbefaler likevel at du får en rørlegger til å stå for installasjonen. Da er du sikker på at alt blir gjort på riktig måte.

 

Kvernet mat er ikke rottemat

En vanlig skepsis vi møter på når det gjelder matavfallskverner, er at folk frykter at matavfall som skylles ned i avløpet ender opp som mat til rottene. Dette vil vi gjerne avkrefte. Matavfall som kvernes opp blir til en slags slush eller tynn suppe. Dette er ikke tilfredsstillende mat for rottene, som foretrekker biter de kan sette tennene i.

Sjansen for at matavfallet ditt ender opp som rottemat er langt større dersom du for eksempel skyller ned matbiter i toalettet eller komposterer matavfall i hagen på varme sommerdager. Sistnevnte fører gjerne til en bakteriedannelse som ikke er helt heldig, og som trekker mus og rotter til eiendommen. Er du opptatt av å holde rotter unna hus og rørsystem, vil med andre ord en matavfallskvern være et utmerket valg.

Kontakt oss for mer informasjon om bruk av matavfallskvern

Lurer du på om en matavfallskvern er en god løsning i ditt hjem, eller vil du vite mer om hvordan det fungerer? Ta gjerne kontakt med oss, så svarer vi på dine spørsmål. 

Nibu selger ikke produkter direkte til forbruker, men vi har et forhandlernettverk som dekker store deler av landet. Finn din nærmeste Nibu-forhandler her.