Intelligent og dynamisk kjøkkenbelysning

Nibu er spesialist på smarte løsninger til kjøkkenet. Nå har vi tatt inn en serie med dynamisk belysning som gir deg arbeidslys og stemningslys i samme lyskilde.

Intelligent og dynamisk belysning til kjøkkenet 

Belysning er et avgjørende element i alle rom, men på kjøkkenet er lyssettingen kanskje spesielt viktig. Kjøkkenet har blitt hjemmets nye allrom. Det er ikke bare et rom hvor vi tilbringer mye tid, men også hvor vi utfører en rekke oppgaver og aktiviteter – fra matlaging og matpakkesmøring til hjemmelekser og hverdagshygge.

Når du skal velge belysning til kjøkkenet, lønner det seg alltid å velge kvalitet. Nibu er spesialist på smarte løsninger til kjøkkenet, og vi har nå utvidet sortimentet vårt og tatt inn intelligent belysning fra den tyske leverandøren Hera. Hera tilbyr produkter som lar deg veksle fra godt og konsentrert arbeidslys til lun og varm stemningsbelysning, alt i én og samme lyskilde.

Dette må du tenke på når du velger kjøkkenbelysning

Belysningen i et rom har flere funksjoner, fra det rent praktiske til å skape den rette stemningen og komplementere interiøret. På kjøkkenet vil vi ha godt arbeidslys over kjøkkenbenken og platetoppen, men også mykere og mer behagelige lyskilder når kjøkkenet skal brukes til hygge og samvær. Belysning har også innvirkning på hvordan fargene i et rom oppleves. I kjøkkenet er det gjerne spesielt ønskelig med lyskilder som fremhever de stilmessige valgene fremfor å forandre dem.

For å sikre at du blir fornøyd med lyssettingen på kjøkkenet, og at den tilfredsstiller alle kriterier, bør du alltid ta tenke over følgende:

RA/CRI

RA eller CRI er mål på hvor god belysningen er på å gjengi farger på en naturlig måte. En lyskilde med lav CRI vil gjøre at fargene i rommet oppleves annerledes enn de er ment å gjøre. Maksimal verdi på skalaen er 100, som er slik fargene oppleves i dagslys, mens en verdi på 80 eller lavere betyr at fargene i rommet endres.

Når du har lagt både penger og energi i utformingen og designet på kjøkkenet ditt, er det sjelden ønskelig at fargene skal forandres så fort du skrur på kjøkkenbelysningen. På kjøkkenet er det derfor alltid å anbefale at du velger belysning med CRI på 90 eller høyere.

Kelvin

Kelvingrader er en betegnelse på temperaturen på belysningen, altså om lyset oppleves som varmt eller kaldt. En lav verdi, rundt 2500-2700K, kalles gjerne varmhvitt og betyr at lyskilden gir fra seg en varm, lun glød. Dette passer godt som stemningsbelysning. 3000-4000K betyr nøytralt til kaldt hvitt og gir godt arbeidslys. I kjøkkenet vil det som regel være ønskelig å ha muligheten til å veksle mellom varmt og kaldt lys, avhengig av hva du skal gjøre på det aktuelle tidspunktet.

LED eller halogen?

I dag vil svaret på dette spørsmålet nesten alltid være LED. LED-lys koster litt mer enn en halogenpære, men gir til gjengjeld langt mer lys og har betydelig lengre levetid. Vær imidlertid oppmerksom på at mens halogenlys ofte scorer høyt på CRI-indeksen naturlig, kan enkelte LED-lys ha en lavere verdi. Husk derfor på å sjekke CRI-verdien når du kjøper LED-lys til kjøkkenet, så du får belysning du er fornøyd med gjennom hele levetiden.

Få arbeidslys og stemningslys i én og samme lyskilde

I et rom med mange bruksområder, slik som kjøkkenet, lønner det også med allsidige løsninger. Derfor har Nibu inngått et samarbeid med den tyske leverandøren Hera, og tatt inn en serie med intelligent og funksjonell belysning som egner seg spesielt godt på kjøkkenet.

Serien inneholder lyskilder som ikke bare lar deg dimme lysstyrken, men også justere temperaturen på lyset lyskilden avgir. Flere av lyskildene kan justeres fra 2700-5000K. Det betyr at du får både arbeidslys og stemningslys i en og samme lyskilde. En slik løsning er perfekt enten du har en åpen kjøkkenløsning der kjøkkenbelysningen også lyser opp stuen, eller et større kjøkken som brukes som allrom og samlingsplass.

Lys opp akkurat der du ønsker

I norske hjem ser vi generelt mye fokus på lys. Vi ønsker å lyssette forskjellige flater og elementer, og bruker lys til praktiske formål så vel som estetiske. Med belysningen fra Hera kan du lyse opp akkurat der du ønsker, med alt fra større LED-lamper som kan monteres i tak eller under overskap, til ulike typer LED-tape som blant annet kan festes direkte på vegg eller på innsiden av skuffer og skap.

Belysningen har utmerket fargegjengivelse, og et enkelt og stilrent design. Uansett hvilken stil du har på kjøkkenet vil du kunne finne et produkt som faller i smak. Flere av produktene kan også monteres utenpå eksisterende kjøkkeninteriør, slik at de ikke stiller krav til kjøkkenets utforming.

NIBU introduserer et nytt sortiment på LED-belysning fra HERA.

Brukervennlig belysning med ulike styringsmuligheter

En fordel med belysningen Nibu nå tar inn i vårt sortiment, er produktenes brukervennlighet. Vi har valgt en solid og god leverandør, som gir kundene våre mange muligheter. Produktene settes enkelt sammen og kan monteres helt uten hjelp fra elektriker. Du får også med en fjernkontroll for enkel lysstyring, med mulighet for å lage egne soner som kobles mot kanaler på kontrollen. På denne måten finner du enkelt tilbake til de lysinnstillingene du liker best.

Har du, eller går med tanker om å komme i gang med smarthus, kan belysningen naturligvis også kobles opp mot eksterne løsninger som Alexa eller Philips Hue. Da styrer du enkelt lyset fra der du er, enten du befinner deg i rommet ved siden av eller på den andre siden av byen.

Vil du vite mer om vår kjøkkenbelysning?

Belysningen fra Hera kan kjøpes lokalt hos en av våre forhandlere. Se brosjyre på vårt sortiment av LED belysning.

Se en oversikt og finn din nærmeste forhandler her.

Hvis du har spørsmål til oss i Nibu finner du vår kontaktinformasjon her.