Materialer dørvridere

Dørvrideren er den detaljen som ofte er mest synlig på en dør. Velg derfor en dørvrider som er i harmoni med dørens design og rommet forøvrig. Våre dørvridere er hovedsaklig utført i messing med forskjellige overflatebehandlinger, men du får også noen modeller i zamac og rustfritt stål.

Messing

Vrider i messingMessing er en kobberlegering med sink som viktigste legeringselement. Styrke og korrosjonsfasthet kombinert med god formbarhet har gjort messing til et populært materiale gjennom mange hundre år. Messing har et smeltepunkt på ca 950 grader.

Et messingprodukt er enten utført i massiv messing eller hul messing. Messing kan være blankpolert, eller overflatebehandlet slik at den får et patinert utseende. Messing som er lagt i nikkelbad og deretter børstet, får en struktur som kan sammenlignes med rustfritt stål.

Zamac

vrider i materialet zamacZamac en legering av primært sink, aluminium og kobber. Zamac inneholder forøvrig 0,001% nikkel og andre materialer i svært små mengder. Zamac er et rimligere og lettere materiale enn messing. Produktet kan overflatebehandles i alle varianter for å få ønsket farge eller overflate. Smeltepunktet for Zamac er ved ca 450 grader.

 

Rustfritt stål

vrider i rustfritt stålRustfritt stål er en legering av stål, krom og nikkel. Materialet har god motstandskraft mot korrosjon (rust) og andre kjemiske angrep. Den mest vanlig typen er 18/8-stål (eller 18/10-stål) som er legert med 18 % krom og 8 % (10 %) nikkel. Dette stålet er ikke magnetisk og har et smeltepunkt på ca 1350 grader.

Nikkelandelen er relativt liten i rustfritt stål. Normalt vil ikke dette være noe problem for personer med moderat nikkelallergi. Har man sterk allergi bør andre materialer i berøringsflaten vurderes slik som messing, porselen, tre eller plast.

 

Overflatebehandlinger

Det finnes et utall forskjellige overflatebehandlinger. De mest vanlige er elektrolytisk påført farge, forkromming og fornikling.

Forkromming

vrider i krom overflateForkromming er å overtrekke et metallisk materiale med krom. Krombelegget har gjerne en høy glans og er hardt og meget slitesterkt. Krom har meget stor motstandsdyktighet mot korrosjon (rust). Matt krom gir en aluminiumslignende overflate.

 

Fornikling

Er å overtrekke et metallisk materiale med nikkel. Rent nikkel er sølvglinsende og kan lett smis, valses og trekkes. Nikkelbelegg kan oppnå høy glans. Det beskytter godt mot luft og vann (også sjøvann) og mange kjemikalier. Legeringer med nikkel gjør produktet korrosjons- og varmebestandig. Børstet matt nikkel gir en rustfri, stållignende overflate.

Patinering

Vrider med patinert overflateEr en overflatebehandling i form av beising, brenning, kjemikaliebehandling for at materialet skal se gammelt ut.

De fleste dørvridere får en siste behandling med flere lag slitesterk lakk for å beskytte overflaten.

 

Begrepsforklaring:
Legering –  er en kombinasjon av to eller flere grunnstoffer, hvorav minst ett skal være et metall.